Go Go Net

046 669 021

0885 961 501

Пишете ни
Аватар
Еvergreen
 
Мнения: 60
Регистриран на: Пон Окт 13, 2008 2:40 am

Windows Vista трикове и съвети

Мнениеот Еvergreen | Пет Юни 26, 2009 5:32 pm

1. Придобиване на администраторски привилегии, по време на потребителска сесия

В случай че имате затруднения с логването в системата чрез вградения във Vista администраторски акаунт, ще трябва да модифицирате някои настройки в регистъра, за да го активирате. Това става ръчно.

Влезте в системата със своя потребителски акаунт, който сте създали по време на инсталацията на Windows Vista.

От стартовото меню изберете All Programs и разширете полето Accessories. Изберете Command Prompt с десен клик, след което отворете препратката Run as Administrator.

Операционната система ще изведе предупредително съобщение (Windows Security dialog), там изберете опцията Allow, за да оторизирате процедурата.

В конзолата извикайте редактора на регистъра чрез командата regedit последвана от Enter.

Отворете категорията HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogon и там създайте нов ключ (new key) наречен SpecialAccounts.

Изберете ключа SpecialAccounts, който току -що сте създали, и в него направете нов подключ (sub-key) наречен UserList.

След това навигирайте до подключа UserList, т.е. HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogonSpecialAccountsUserList, и там създайте нова DWORD (32-bit) променлива, след което я именувайте Administrator.

С двоен клик върху тази DWORD променлива активирайте нейната стойност на 1.

Затворете редактора Regedit и командния промпт (Command Prompt).

Последното, което остава да направите, за да активирате своя администраторски акаунт, е следното: от стартовото меню отворете All Programs, а после изберете с десен клик препратката command prompt.

Въведете командата “Control UserPasswords2” без кавичките, изберете Advanced и още веднъж Advanced. От тук кликнете върху полето Users, след това Administrator и отмаркирайте отметката Administrator is disabled, забраняваща администраторския акаунт. Вече разполагате с пълнофункционален администраторски акаунт.


2. Дезактивиране на излишните системни услуги

Подобно на системните услуги, налични по подразбиране при предходните ОС от Microsoft, например NТ, 2K, XP или 2К3, и при Vista наборът от самозареждащи се системни услуги е доста обемист. Принципно е добре да изключвате тези услуги една по една, след което да поработите известно време с машината, за да се уверите, че не сте спрели услуга, от която имате реална потребност.

Принципно, дори и да не ги пипате, ако разполагате с достатъчно мощен компютър, с голям обем оперативна памет, няма да усетите кой знае каква разлика със или без тях, но от друга страна, защо да хабите ресурсите на машината, вместо да ги ползвате по предназначение.

Предлагам на вниманието ви кратък списък с услуги, които могат да бъдат дезактивирани без последствия при повечето системи.

Стартирайте services.msc от полето Start - Run (Winkey +R). От списъка със системните услуги спрете (stop) следните модули, след което с десен клик изберете disabled от падащото меню, за да ги забраните.

Модулът Computer browser е ненужен, ако не сте свързани в LAN мрежа с други машини. Същото важи и за услугата Routing and remote access.

Услугата Fax няма да ви трябва, освен ако не ползвате компютъра и принтера и като факс апарат, т.е. ако имате принтер, не я изключвайте.

Услугата Windows Error Reporting Service за уведомление на разработчиците при възникнала грешка не ви е необходима, спрете я.

Опцията Secondary logon също е излишна, ако сте единственият, ползващ компютъра.

В случай че не работите с таблет, изключете и услугата Tablet PC Input service.

Ако не използвате принтер и факс, изключете и забранете модула Print spooler.

Следните модули също могат да се дезактивират без сериозни последици: Windows time, Security center, Internet connection sharing, TCP/IP NetBios helper, Offline files.

След като “тунинговате” набора от системните услуги, затворете конзолата за мениджмънт на услугите и рестартирайте системата.

Вече разполагате с по-малко работещи резидентни системни процеси, което от своя страна гарантира по-голям обем свободни ресурси за работа с любимите ви програми.


3. Изключване на опцията System Restore

Както и при 2K/XP и 2K3, и при Vista деактивирайки опцията за възстановяване на системата след срив System Restore, ще си спестите голям обем дисково пространство, но за сметка на това губите възможността да съживите системата чрез механизма System Restore при евентуални проблеми в бъдеще.

За целта от контролният панел Control panel изберете System and maintenance, след което System. Отворете полето Advanced system settings, изберете категорията System protection и размаркирайте отметките до всички твърди дискове и потвърдете промените с Apply.


4. Спиране на някои от визуалните ефекти

Дори и да разполагате със съвременна машина и качествена видеокартата, по този начин ще можете да изстискате максимума, на който е способна системата ви, що се отнася до производителност и бързодействие.

За целта от Control panel отворете System, а после Advanced system settings. От полето Advanced изберете Performance и Settings.

Размаркирайте отметките: Fade or slide menus into view; Fade or slide tooltips into view; show shadows under menus; Show translucent selection rectangle; Slide open combo boxes; Use a background image for each folder type и потвърдете промените с Apply.


5. Изключване на модула UAC (User Account Control)

UAC e дразнещият модул, който постоянно притеснява потребителя със заявки за необходимостта от администраторски привилегии за всяка програма, която ги изиска.

Тук може да процедирате по два начина: да изключите напълно UAC или само да забраните уведомителните му съобщения.

За да го изключите изцяло направете следното. Натиснете Start-run (или WinKey+R) и стартирайте msconfig. Изберете полето tools и скролирайте надолу, докато не видите командата Disable UAC, след което изберете run. При следващия рестарт услугата ще бъде дезактивирана.
Изображение
Аватар
Еvergreen
 
Мнения: 60
Регистриран на: Пон Окт 13, 2008 2:40 am

Re: Windows Vista трикове и съвети

Мнениеот Еvergreen | Пет Юни 26, 2009 5:32 pm

Настройка и оптимизция на Windows Vista в седем прости стъпки

1. Изключване на UAC


UAC, иначе известна като UAP (User Account Control/User Account Protection), е една от функциите, която защитава системата от неопитния потребител и създава за всички останали доста проблеми, като постоянно ги отвлича от работата.

За изключване на тази функция, от меню Start изберете Run и наберете msconfig. След това отидете на таба Tools и в самия край на списъка изберете Disable UAC. Ако всичко мине успешно, ще се появи конзола, която съобщава Command completed successfully. Рестартирайте компютъра.

2. Настройка на визуалните ефекти и менюто Start


Ако работите на компютъра, но ви е все тая за красивото оформление на прозорците, изключете всички украшения.

Отворете Control panel>System>Advanced system settings>Advanced tab>Performance-Set-tings>Visual effects и изключете следните точки:

Animate controls and elements inside windows

Fade or slide menus into view

Fade or slide tooltips into view

Fade out items after clicking

Show shadows under menus

Show shadow under mouse pointer

Show translucent selection rectangle

Slide open combo boxes

Slide taskbar buttons

Enable transparent glass

Enable Desktop composition

Use a background image for each folder type

Преминаваме към менюто Start.

Първата ни работа е да извикаме контекстното меню от панела със задачи. Избираме Properties, преминаваме на Start Menu и натискаме Customize... Намираме Highlight newly installed programs, изключваме го и записваме промените.

Сега отваряме редактора на регистъра (команда regedit в диалога Run), намираме HKEY_CURRENT_USER/Control Panel/Desktop и променяме значението на ключа MenuShow-Delay от „400“ на „0“. Този параметър отговаря за забавянето преди отварянето на дадена точка. Ако за вас „0“ ви е прекалено непривично, можете да зададете „50“ или „100“, както ви е удобно.

3. Промяна на обема на виртуалната памет


Управлението на паметта в Windows Vista на практика не се различава от това в Windows XP. Единствената разлика е в технологията Superfetch и използването на индексация. Започваме със задаване на размера на Swap файла. На първо време трябва да изчистим съществуващия. За целта отиваме в Control panel>System/Advanced system settings>Advanced>Performance-Settings>Advanced>Virtual Memory-Change, изключваме го с опцията No Paging File и рестартираме компютъра. Сега нашият отново създаден Swap файл е разположен в нефрагментирания раздел на диска (впрочем, една дефрагментация след рестарта няма да е излишна).

След като Swap файлът е изчистен, пристъпваме към създаването и настройката на новия. Отначало трябва да изберем къде да го разположим. Тук можете да се възползвате от следното правило: ако имате един твърд диск и един раздел - без варианти, Swap файлът се разполага на основния раздел на диска, а ако имате един HDD с няколко раздела, файлът трябва да бъде разположен на първия от разделите, тъй като той е най-бързият (не се препоръчва използването на друг раздел, тъй като главите на диска постоянно ще се местят от раздел на раздел, което отрицателно се отразява на бързодействието). И накрая, ако имате два или повече твърди диска, Swap файлът следва да се разположи на физическия диск, на който не е инсталирана Windows – това ще намали количеството премествания на главите при четене от основния диск и ще ускори времето за достъп до файла на другия.

Отново отиваме в настройките на паметта, махаме отметката от Automatically manage paging file size..., включваме Custom size и задаваме минимално и максимално значения два пъти повече от обема на оперативната памет (ако имате над 2 GB RAM, то 1,5 пъти, ако е повече от 4 GB – можете да пробвате изобщо да изключите Swap файла).

4. Изключване на ненужните функции


По подразбиране, в Windows Vista работят множество функции, които по принцип не са нужни на обикновения потребител. Изключването им положително ще се отрази на производителността на системата, но ако не сте уверени в това, дали една или друга функции не ви е нужна, то вместо пълното й изключване (Disable Service), задайте й статус Manual, което ще ви позволи да я стартирате ръчно при заявка от приложение. За да достигнете до управлението на функциите, отидете в Control panel>Administrative Tools>Services.

И така, какво може да се изключи относително безопасно:

Computer Browser – системна функция, която отговаря за съставяне на текущ списък с компютрите в мрежата и го предоставя на поискалите го програми. Обикновено необходима е за компютрите с Windows XP и по-ранни версии. Ако компютърът ви не е включен в мрежа, изключете тази функция.

Desktop Window Manager Session Manager – осигурява стартиране и работа на мениджъра на прозорци. Ако не използвате интерфейса Aero, изключете тази функция.

Distributed Link Tracking Client – служба, поддържаща връзките между NTFS файловете, премествани в пределите на един компютър или между компютри в домейн. Ако нямате връзки между NTFS файловете, можете да изключите тази функция.

IP Helper – необходима е за осигуряване на автоматична работа на IPv6 на базата на Ipv4 мрежи. Ако не ви трябва поддръжка на IPv6 – изключете.

Offline Files – тази функция следи за кеша на офлайн файловете и регистрира събития за активността им. Ако не използваме офлайн файлове – изключваме.

Portable Device Enumerator Service активира групови политики за преносимите мултимедийни устройства. Позволява на приложенията от типа на Windows Media Player и Image Import Wizard да предават и синхронизират информация между РС и портативното устройство. Ако нямате такива устройства, изключете. Ако имате, задайте статус Manual.

Print Spooler – това е ключов компонент в системата за печат в Windows. Той управлява реда за печат и взаимодейства с драйверите на принтерите и компонентите за вход/изход, например USB портове и протоколи от семейството на TCP/IP. Ако нямате инсталиран принтер, изключете тази функция.

Program Compatibility Assistant Service – функция за осигуряване на програмна съвместимост, която е нужна за работата на приложението Program Compatibility Assistant. Ако не я използвате, изключете я.

ReadyBoost – осигурява поддръжка на ReadyBoost, която позволява да се използват USB устройства за увеличаване на производителността на системата. Ако не я използвате, изключете я.

Security Center – функцията наблюдава безопасността на вашия компютър. Ако имате инсталирана антивирусна програма и защитна стена от странични производители, можете спокойно да изключите тази функция.

Server – системната функция на сървъра осигурява поддръжка на съвместно използване на файлове, принтери и други ресурси в мрежа. Ако нямате инсталирана мрежа, изключете я.

Tablet PC Input Service – служба за въвеждане на информация от Tablet PC. Ако нямате такъв, можете с чиста съвест да я изключите.

CP/IP NetBIOS Helper – тази функция е необходима за нормална поддръжка на NetBIOS чрез TCP/IP. Ако мрежата ви не използва NetBIOS или WINS, изключете тази функция.

Terminal Services – позволява интерактивно включване към отдалечен компютър. Ако нямате нужда от това, изключете я.

WebClient – позволява на Windows програмите да създават, получават достъп и променят файлове, намиращи се в Интернет. Тази функционалност се осигурява от Internet Explorer версия 5 и повече, затова смело можем да я изключим.

Windows Defender – проверява компютъра за опасен софтуер (SpyWare или AdWare). Независимо от относително добрата си функционалност, той отстъпва на редица безплатни аналози, затова можете до го изключите и да използвате за тази цел софтуер на страничен разработчик.

Windows Error Reporting Service – служба за регистрация и изпращане на отчети за грешка в Microsoft. Ако не изпращате отчети, изключете я.

Windows Time – синхронизира датата и часа на всички клиенти и сървъри в мрежата. Ако не ви е нужна синхронизация, можете да я изключите.

Windows Update – следи за обновленията на Windows и другите приложения и ги инсталира. Препоръчва се да зададете режим Manual и да проверявате за обновления ръчно, например веднъж седмично.

5. Премахване на неизползваните устройства

По подразбиране, неизползваните устройства не се показват в системата. За да коригираме това, в командния ред набираме cmd и в отворилата се конзола въвеждаме set devmgr_show_nonpresent_devices=1. Сега стартираме мениджъра на устройствата (може и от конзолата с командата devmgmt.msc). В самия мениджър, в меню View активираме опцията Show hidden devices.

В резултат ще видите старите и неизползваните устройства – те ще бъдат оцветени в сив цвят. Но бъдете внимателни, ако не сте уверени за какво се използва дадено устройство, не го пипайте.

6. Изключване на възстановяването на системата


Макар в сравнение с Windows XP службата за възстановяване на системата да е значително усъвършенствана, все пак тя силно натоварва компютъра.

Веднага трябва да ви предупредим – ако не сте опитен потребител (оценете реално възможностите си), не пипайте тази функция. Ако знаете какво вършите, в свойствата на компютъра изберете Advanced Settings и преминете на таба System Protection. Махнете отметката от дисковете, за които искате да изключите тази функция. Промените ще влязат в сила след рестарт на компютъра.

7. Изключване на режима Hibernation

Когато компютърът влиза в режим Hibernation, Windows помества данните от оперативната памет на твърдия диск. Ако не използвате този режим, можете да го изключите. При това, на диска ще се освободи място равно на обема на физическата памет. За да го изключите, трябва да направите следното – в командния ред напишете powercfg -H OFF. Сега Hibernation е изключена.

Важно е да помните, че бързодействието на компютъра във всеки конкретен случай зависи освен от всичко друго, и от различния софтуер, инсталиран в системата. По тази причина, производителността на различните компютри може силно да се различава. И разбира се, не трябва да очаквате невъзможното, например, комфортна работа на морално остаряла машина.

Програми за оптимизация на Windows Vista

Ако ви мързи или пък не ви е интересно да се занимавате с настройките ръчно, съществуват програми, които ще ви помогнат в това отношение.

Една от най-популярните е X-Setup Pro 9.0 – можете да я свалите от адрес http://www.x-setup.net/. Програмата позволява да променяте скритите настройки на Windows – само около 2000 параметъра. Освен операционната система, поддържат се редица приложения. Всички промени на настройките се извършват с удобен помощник с подробно описание на променяния параметър. Налице е и възможност за връщане назад, ако нещо не е както трябва. Единственият недостатък на софтуера е, че е платен.

И още един достоен продукт, този път безплатен - TweakVI 1.0, който можете да свалите от адрес http://www.totalidea.com/content/tweakv ... index.html. Тази програма е направена на принципа „всичко в едно“ - освен настройките на операционната система, тук са възможност за почистване на регистъра, управление на шрифтовете, системна информация и т.н. Интерфейсът на програмата е реализиран в стила на Aero.
Изображение
Jackcomja
 
Мнения: 2
Регистриран на: Сря Сеп 16, 2015 6:56 am

Re: Windows Vista трикове и съвети

Мнениеот Jackcomja | Сря Сеп 16, 2015 6:58 am

I read that they are going to do pretty good.

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron