Go Go Net

046 669 021

0885 961 501

Пишете ни
Аватар
Еvergreen
 
Мнения: 60
Регистриран на: Пон Окт 13, 2008 2:40 am

20 прости начина за „кръгова отбрана” на РС-то в мрежата

Мнениеот Еvergreen | Сря Сеп 09, 2009 9:15 pm

При толкова много „малуер” и всевъзможните непрекъснато променящи се техники на хакерите и спамерите, почти сигурно е, че компютърът ви се изправя срещу някаква заплаха всеки път, когато влизате в Мрежата. Но ако днес прекарате няколко минути в подобряване на сигурността си, ще можете да намалите значително вероятността тези опасности да успеят. Затова в тази статия обобщаваме 20-тина от най-бързите основни начини за защита на РС-то.

При положение, че всеки ден в Мрежата плъпват по около 85 млн. спам съобщения и при вече доста голямата „фауна” от над 150 000 познати вируса, сблъсъкът с неприятности като червеи, троянци, шпионски програми и прочее зла гад си е почти гарантиран. А ако някога ви се е случвало, знаете, че при евентуална инфекция дори най-обикновените задачи като браузене или работа с офис приложения могат да се превърнат в мъчение, а почистването може да доведе до часове неработоспособност, а нерядко и до загуба на ценна информация.

Затова единственото дългосрочно и смислено решение е взимането на адекватни превантивни мерки. Но какви?

В тази статия обобщаваме 20-те основни стъпки за осигуряване на добра защита на РС-то в мрежата. Вероятно голяма част от тях са ви познати, но може би все пак 20-тина минути четене сега ще може да ви спести часове тормоз, чистене и нецензурни изрази по-късно. Защото е сигурно, че прилагането на тези простички мерки намалява значително вероятността от това да пострадате от атаките на злонамерените програми (и хора) в Интернет.

А и Б на защитата: открий и унищожи

Народната мъдрост твърди, че трябва да се научим първо да ходим, преди да тръгнем да тичаме. А преведено на езика на РС сигурността, първата „бебешка” стъпка трябва да означава инсталирането поне на основен софтуер, който да открива и елиминира заплахите.

Изображение

Използвайте защитна стена (firewall)

Образно казано, защитната стена е нещо като филтърна „черупка”, която открива и елиминира предполагаеми информационни заплахи, като в същото време позволява достъп на останалото до компютъра. Това обаче е само основното ниво.

Предложения:

Ако използвате Windows (която е най-разпространената операционна система към момента), то можете да се възползвате от възможностите на вградената в нея firewall защита – достатъчно е да я държите активирана. За да активирате защитната стена в ХР, отидете в Control Panel и изберете опцията "Network Connections". От там, кликнете с десния бутон върху кативната си Интернет връзка и изберете менюто "Properties". После избирате таба "Advanced" и се уверете, че чекбоксът на опцията "Internet Connection Firewall" е избран.

Във Vista пък опциите за сигурността са изнесени в отделна секция, наречена Windows Security Center и достъпна също през Control Panel или директно от бързата връзка на иконката с щитчето от таскабара. В Security Center можете да проверите статуса на firewall защитата, на системата за автоматична актуализация и др. основни настройки на сигурността

Ако не използвате Windows ОС или просто искате да добавите едно допълнително ниво на firewall защита, то винаги можете да използвате допълнителни програми за целта. По принцип платените се смятат за най-добри, но ако не ви се дават пари, можете да ползвате и безплатни опции като например PC Tools Firewall Plus.

Инсталирайте антивирусен софтуер, който се актуализира редовно

Една добра защитна стена ще филтрира голяма част от малуера, устремен към компютъра, но вредоносните програми стават все по-„хитри”, така че firewall изобщо не е достатъчна мярка. Затова е важно (да не кажем задължително) компютърът да има и инсталирана антивирусна програма, която да се актуализира редовно. Докато защитните стени се насочени навън, този тип софтуер осигурява защитата на РС-то отвътре, като следи за скрити вируси, троянци и т.н. и проверява даунлоудите и мейл атачмънтите преди да успеят да навредят.

Предложение:

В днешно време самостоятелните антивирусни програми са по-скоро нещо необичайно, тъй като основните security разработчици залагат на пакетите за цялостна сигурност. Това обаче им дава възможност да предоставят основната антивирусна защита и като безплатни версии, което е само в плюс за потребителите защото изборът от такива безплатни антивирусни програми е доста голям – AVG Free, Avast (който много родни потребители предпочитат заради локализирания на български интерфейс), PC Tools Anti-Virus Free Edition, Avira AntiVir (който отскоро има и чисто нова версия 9.0) и др. са все предложения, които биха ви свършили работа. Разбира се, има и още, но изборът зависи от конкретните предпочитания. Поглеждайте редовно и в секцията „Сигурност” на DVD-тата към списанието, където също често има интересни предложения.

Използвайте антишпионски софтуер

Докато защитната стена и антивирусния софтуер могат да гарантират добро начало на РС сигурността, често именно антишпионският софтуер (т.нар. anti-spyware) е това, което сериозно повдига нивото на защита.

Това е така, защото днес всъщност шпионският софтуер е най-разпространеният малуер, така че и вероятността да се сблъскаме с него е най-голяма. Според някои аналитични лаборатории на практика 9 от всеки 10 компютъра, свързани с Интернет, са инфектирани с някакъв вид spyware. Неприятното е също, че шпионският софтуер приема и най-разнообразни форми – от такива, които ви тормозят с рекламни прозорци, до такива, които крадат лична информация или следят интернет активността на потребителя с маркетингови цели.

Изображение

Предложение:

Може би най-популярната програма за ликвидиране на шпионски софтуер е инструментът Ad-Aware на компанията Lavasoft (http://www.lavasoft.com). Той се предлага в най-различни версии, включително и Professional, която е платена за разлика от Personal Edition, която е свободно достъпна от сайта на разработчика. Разбира се, има и други добри anti-spyware варианти, а най-хубавото е, че за разлика от антивирусните програми антишпионските обикновено могат да се използват и в комбинация – т.е. можете да инсталирате на компютъра си и повече от една.

Допълнителни контра-мерки от начално ниво

В добавка към описаните по-горе три практически задължителни защитни мерки, съществуват и още някои основни софтуерни предпазни средства, с които можете да допълните „основното ниво” на защита в зависимост от това как точно и за какво използвате компютъра си.

Предложения:

Ако си падате повечко по сърфирането из Интернет, онлайн игрите, сайтовете за хазарт или порното, то значи сте сериозно уязвим за зловредни програми, наречени руткитове (Rootkits). В този случай абсолютна необходимост е да си инсталирате и още малко специализиран anti-rootkit софтуер. Пък даже и да не попадате в описаната категория потребители, въпросният софтуер пак ще е добра идея. Ще намерите доста такива програми както при търсене в Google с ключова фраза „anti-rootkit software” както и в дисковете, които всеки месец пускаме с PC World.

Родителски контрол: Всъщност потребителите, които си инсталират програми от т.нар. “parental control software” тип не просто получават възможност да следят поведението на децата си в мрежата, но и още един допълнителен шанс да защитят домашния си компютър от вредоносни програми, които идват с разните му там „безплатни” скрийнсейвъри или емотикончета, които хлапетата толкова много обичат. Програмите за родителски контрол често са съставна част цялостните пакети за интернет защита на основните security разработчици.

В и Г: Фини настройки на ежедневно използваните програми

Дори с инсталирания основен софтуер за сигурност, който засегнахме дотук, в „броните” на компютрите все още остават слаби места и „дупки”, които остават непокрити. Една голяма част от тях могат да се покрият с някои по-фини настройки на ежедневно използваните програми или малки корекции в персоналното поведение. Ето какво имаме предвид.

Усилете защитата на уеб браузъра си

Браузърът е основният инструмент за връзка с Интернет и, независимо дали предпочитате Firefox, Internet Explorer, Opera или нещо друго, той е основна уязвимост в цялостната компютърна защита. Това е така, защото злонамерените разработчици, често насочват атаките си именно към уязвимите места на този тип програми, като използват стандартни „дефекти” в самите браузъри или в плъгините за тях, за да ви насочват към даунлоуди, за които даже може и да не разберете че сте направили. Точно затова, подобряването на браузърната защита трябва да бъде важна част от цялостната стратегия за сигурност.

Предложения:

Въпреки, че в последните си версии Internet Explorer и Firefox отбелязаха сериозен напредък по отношение на сигурността, те все още са най-използваните браузъри в света и по тази причина е и най-предпочитана мишена за атаки. Затова добра идея би било да се използва например по-малко популярен браузър, като да речем Opera, Chrome или друг open-source вариант, който не е толкова „в центъра на вниманието” на създателите на малуер. Селекция от подобни алтернативи описахме в миналия брой на списанието.

Ако все пак предпочитате да се придържате към Internet Explorer, добра идея би било да повишите нивото на сигурност от настройките по подразбиране на „високо” (high) и да укажете, кои сайтове смятате за сигурни. Това става от менюто "Tools" на IE, след това "Internet Options." Там намирате таба "Security" и вдигате „летвата” до ниво "High".

Инсталирайте най-новите сървис пакове за използваната OS

Хакерите непрекъснато разработват нови типове малуер, много от които използват слаби места в самата операционна система. Едва ли е нужно да повтаряме, че най-предпочитана мишена е най-разпространената, т.е. Windows, затова е важно тя да се поддържа възможно най-актуална. Всъщност това е една от основните причини Microsoft да пуска пачове и ъпдейти доста често – поне веднъж месечно.

Изображение

Предложения:

Освен последната версия на официалния сървис пак за съответната версия на операционната система, добре е редовно да се сдобивате и със споменатите ъпдейти. За да е най-сигурно, важно е пачовете да се свалят директно от официалния сайт (на Windows) и отникъде другаде. „Неофициалните” или модифицирани пачове са любим инструмент на спамерите да заразяват компютрите на потребителите в Мрежата като ги предлагат по форуми или на собствени сайтове. Разбира се, най-добрият вариант е просто да държите включена системата за автоматична актуализация на Windows, въпреки че тя си има и някои досадни от потребителска гледна точка „навици”.

Избирайте сигурен софтуер и го ъпдейтвайте редовно

Това, което се отнася за операционните системи, обикновено е в сила и за приложенията, които се използват с тях. Разбира се, най-изложени на риск са отново програмите за Windows, макар че напоследък погледите на създателите на малуер не се ограничават само с тази платформа – потребителите на Mac OS и даже на Linux също не са съвсем застраховани. А често опасността идва не от самата ОС, а именно от някое популярно приложение за нея, особено ако работата му предполага периодично свързване с Интернет (такива са например браузърите, IM клиентите, туулбар-приложенията и др).

Предложение:

Важно е приложенията също да се актуализират редовно – било то с пачове от официалния им разработчик или с нови версии на програмата. Голяма част от въпросните приложения са програмирани така, че да информират при появата на нова версия или ъпдейт. Заслужава си да се обръща внимание на тези предупреждения, тъй като поне на теория, колкото по-дълго една програма остава неактуализирана, толкова по-вероятно е тя да се превърне в слабо място по отношение на РС сигурността.

Не споделяйте прекалено много (файлове)

Често опасностите идват откъм най-малко очакваното и уж безобидно място. Такова може да се окаже например вашата квартална или локална мрежа, която споделяте с колеги и/или приятели, които могат да инфектират РС-то ви съвсем неволно – като инфектират своето. Разбира се, firewall защитата има за цел да предпазва компютъра ви именно от такива евентуалности, но както споменахме, тя може и да не е достатъчна.

Един от най-добрите начини да ограничите тези intra-network уязвимости е като забраните достъпа до файловете си от външни машини. Това е особено важно, ако често се включвате в мащабни кабелни или безжични мрежи като тези в университетите, големите офиси или хотелите.

Предложения:

Използвайте безплатни онлайн услуги, които ще ви позволят по-сигурен обмен на файлове през Интернет.

Обменът на файлове посредством VoIP (Skype) или VoIM (Google Talk, Yahoo Messenger, Windows Live Messenger, ICQ, QIP и т.н.) клиенти също е сравнително сигурна опция.

Използвайте отделен FTP сървър за обмен на файлове, вместо да давате достъп до хард диска на собствената си машина.

Внимавайте с даунлоудите

Въпреки, че не всички безплатни програми са „лоши”, често „фрийуерът” e предпочитан начин за разпространение на спайуер, адуер и прочее неприятни „добавки”, които минават покрай защитните стени, просто защото вие им разрешавате като ги инсталирате или се съгласявате с уж стандартни „Installation Agreement”-и, които всъщност никой не си прави да чете. Резултатът от подобни необмислени действия обаче може да се окаже и плачевен.

Предложения:

Изберете си сигурни източници за даунлоуд на програми и търсете нужното първо в тях, вместо да разчитате на първото име, което ви излезе в търсачката .

Ако сваляте програми с торент-клиенти или peer-to-peer програми (които между другото се смятат за особено рискови), задължително сканирайте получените файлове за вируси или други вредоносни програми, преди да започнете да ги ползвате.

По-безопасна електронна поща

Изображение

Може би не сте чували факта, че електронната поща е създадена с първоначалната идея да улеснява общуването на учени и академици в университетите. Не че това е особено интересно, но този факт има едно директно и не особено приятно следствие – тъй като се предполага, че ще се ползва само от „познати”, защитата на e-mail обмена на съобщения и файлове по принцип изобщо не е влязла в първоначалната идея на разработчиците. И за съжаление, това се използва в максимална степен от спамерите и хакерите, чиито следи със сигурност откривате всеки ден в пощенската си кутия. Това налага и вземането на някои контрамерки от наша страна. Ето кои (според нас) трябва да бъдат основните.

Използвайте първокласен e-mail клиент

Има най-различни клиенти, които можете да ползвате, за да обслужвате електронната си поща и, общо взето, те вършат една и съща работа, но това не значи, че всички от тях са еднакво ефективни, когато става въпрос за РС сигурността. Един „ефективен” e-mail клиент трябва да осигурява и поне още едно ниво на защита като филтрира всички нежелани съобщения и като дава възможност за антивирусно сканиране на прикрепените файлове.

Предложения:

През последните години Google Mail (GMail) се смята за един от най-добрите уеб-базирани клиенти в характеристиките, които касаят спам филтрирането.

Когато става въпрос за сигурно самостоятелни мейл клиенти, много потребители (вкл. някои от редакторите на PC World) предпочитат Mozilla Thunderbird именно заради добрите му възможности за защита от спам. Thunderbird трябва да се конфигурира като POP или IMAP базиран email сървър също като Microsoft Outlook, но след първоначалните занимавки по конфигурацията сигурността става на доста високо ниво.

Внимавайте с прикрепените файлове

Всеки път, когато сваляте прикрепен към e-mail съобщение файл, компютърът ви логично предполага, че знаете какво правите. Но често хакерите предпочитат да зареждат именно прикрепените файлове със своите злонамерени програми. Всъщност според някои анализи около 90% от вирусите стигат до компютрите ни именно по този начин. Точно заради това е добре да не се отнасяме лекомислено към „атачмънтите”, като за препоръчване при работата с тях е да се следват някои доказано добри практики.

Предложения:

Най-добре не отваряйте атачмънти, които идват със съобщения от непознати за вас адреси (хора), дори те да са наглед от добре познати компании или организации и да звучат сериозно и официално. Напоследък спамерите стават особено добри в писането на такива съобщения, тъй че дори един внимателен преглед вече може да не се окаже достатъчен.

Ако компютърът на ваш приятел е инфектиран, възможно е да получите и от неговия адрес съобщение с опасно съдържание. Т.е. име вероятност да получите пренеприятен колет дори от иначе доверен човек (без негово знание, разбира се). Затова, коа не очаквате писмо от него, или просто атачмънта ви се вижда подозрителен (например, ако в писмото няма очевидно „авторски” текст от вашия човек), то най-добре да се свържете с познатия си и да го питате за какво става въпрос, преди да отворите атачмънта.

Не кликайте безразборно по линковете в мейлите

Една от най-обичайните „фишинг” техники на т.нар. „скамери” е да влагат подвеждащи линкове в иначе автентично изглеждащи и на пръв поглед безобидни електронни съобщения – например такива които ви дават възможност да се раз-абонират от някаква услуга, за която уж сте абониран преди време (незнайно кога). С въпросните те обикновено се опитват да подведат получателя да кликне върху съответния линк, който води към фалшиви сайтове, създадени с цел да крадат лични данни и информация. Друг вариант на тази опасна практика пък просто инсталира вирус на компютъра, който има за цел да свърши същото. И в двата случая обаче, разсеяното кликане по линковете може да ви донесе неприятности.

Предложения:

Не кликайте прибързано по линковете в подозрителни съобщения.

Ако не само вие ползвате дадена пощенска кутия, предупредете и останалите потребители (напр. членовете на семейството) да внимават. Всъщност ако вашият e-mail клиент има опция за изключване на "HTML email", най-добре я ползвайте – така линковете в електронните съобщения стават недостъпни.

Паролна защита

Едва ли бихте защитили личния си сейф с елементарна комбинация от рода на "1 … 2 … 3." Вярно, паролите за мейлите или регистрациите ви в сайтовете може и да не са съвсем сравними с тези на сейфовете, но може да се окажат достатъчни, за да дадат възможност на „лошите” да се доберат до личните ви банкови сметки. Затова би било да не си търсим белята сами като слагаме елементарни пароли, дори когато става въпрос за привидно безобидни регистрации.

Затруднявайте максимално „лошите”

Хакерският арсенал включва доста солиден набор от техники за отгатване на пароли. Един от любимите методи на злонамерените типове е т.нар „речников хак”, при който се използва проста програма за отгатване на често използвани думи или комбинации от цифри. С други думи, добре е да избягвате именно тези неща, когато си измисляте пароли.

Предложения:

Винаги използвайте „силни пароли”, т.е. такива които са с дължина поне 7-8 символа в смес с малки и големи букви плюс цифри.

Не използвайте популярни думи или имена в паролите си. Измислянето на „нови” думи обаче е добър начин да държите хакерите на далеч.

Сменяйте паролите си от време на време. Колкото и добра да е една парола, тя винаги може да бъде разбита.

Използвайте различни пароли

В човешката природа е да се привързваме към определени потребителски имена или пароли и да ги използваме навсякъде. Хакерите обаче също са наясно с това и често крадат имена и пароли от популярни сайтове, за да ги използват на по-сериозни места като сайтовете за онлайн разплащания например.

Предложения:

Използвайте различни потребителски имена и пароли за различните места, където се регистрирате онлайн. Ако се притеснявате, че няма да запомните толкова много различни регистрации, можете да си измислите проста числова система за „подсказване” или да използвате специализирани програмки, които помнят паролите ви вместо вас – за подобни писахме в миналия брой на PC World.

Проявявайте повече въображение, когато си измисляте потребителско име и парола. Удивително много хора използват стандартни техники като например комбинация от първи и последни букви на името си и рождените си дати за парола, което неимоверно улеснява предположенията на хакерите – пароли от рода на IvanPetrov75 например са доста лесни за отгатване, въпреки, че на пръв поглед отговарят на определението за „силни”.

Защитете с парола и login достъпа до компютъра си

Независимо колко силни пароли използвате онлайн, достъпът до ценна за вас информация може да дойде не от мрежата , а от уж „вашия” компютър – в работата или у дома. От онлайн защитата няма голям смисъл, ако например хлапетата ви могат да влязат в компютъра с вашия потребителски акаунт и да си напазаруват няколко килограма дъвки с кредитната ви карта.

Предложения:

Защитете с пароли не само личния си профил, но и тези на „гост” акаунтите. Това има смисъл, защото вредата не винаги идва от злонамереност – някой неопитен, но любопитен потребител може да нанесе повече поразии съвсем без да иска.

Използвайте скрийнсейвър с паролна защита. Така ще минимизирате възможността някой „да си поиграе” с компютъра ви, докато сте „мръднали за малко”.

Защита на безжичните мрежи

Изображение

При все по-нарастващата популярност на безжичните мрежи напоследък, фокусът на интернет атаките все повече се измества и към „модерните” уязвимости на Wi-Fi връзките. За щастие, има и някои прости методи, които ни позволяват да се вустваме там относително сигурни и защитени от безжични натрапници.

Основни принципи на wireless защитата

Ако ползвате безжична мрежа, задължително трябва да сте наясно и с начините за предпазване от „фрийлоудъри” (или „авантаджии” по нашему), хакери или просто любопитковци. Wi-Fi тематиката, включително по отношение на сигурността е доста добре застъпена в настоящия брой на PC World, но все пак ще припомним основните принципи за подобряване на защитата на безжичната връзка.

Предложения:

По подразбиране настройките за криптиране на Wi-Fi връзката обикновено са за опцията WEP – стандарт за защита, която обаче е сравнително лесно разбиваема, въпреки, че е по-добре от нищо. Затова най-добре би било да ъпгрейднете защитата си до далеч по-сигурния вариант WPA2.

Много хакери се възползват доста успешно от мрежи, озаглавени стандартно като напр. "default" или "Linksys", понеже именно така откриват най-небрежните безжични потребители. Това си е нещо като съобщение до всички в стил „ела, вълчо, изяж ме”, така че е добра идея да не го правите. Слагането на по-„засукано” име отнема само минута.

По принцип най-добре е да не давате възможност на авантаджиите да разбират, че вашата мрежа изобщо съществува. Това става много лесно като се скрие SSID излъчването чрез прилагането на простото но ефективно филтриране по MAC адрес. Не че последното е неразбиваемо, но в човешката (и хакерска) природа е да се върви по пътя на най-малкото съпротивление, тъй че едва ли някой от „лошите” ще се пъне прекалено да проникне точно във вашата безжична мрежа при положение, че навън има толкова много незащитени варианти.

Избягвайте „безплатната” Wi-Fi мрежа на съседите

Зовът на авантата често е непреодолим и изкушението да употребим мрежата на комшията може да е голямо, но това понякога може да донесе и проблеми. Това става в случаите, когато хакерите поставят „капани” близо до жилищни блокове или други популярни hotspot места, предоставяйки уж безплатен и лесен достъп до безжична мрежа. Правят го единствено с цел да се доберат до личните ви данни.

Предложения:

Ако наистина ви се налага да използват ”публични” мрежи, то задължително се уверете, че изпращаната и получавана от лаптопа ви информация е добре криптирана. Това важи и за ICQ съобщенията.

Никога не се свързвайте с финансовите си акаунти (e-pay, банкови сметки и т.н.), докато ползвате публични мрежи. Всъщност в този случай е добре да „давате” възможно най-малко лична информация.

Физическа защита

Незаивисмо какво правите, за да защитите компютъра си електронно с пароли, шифроване, антивируси и пр., никоя от тях няма да значи много, ако лаптопът ви бъде откраднат или просто забравен някъде. Следователно, важна част от цялата стратегия за защита на РС-то би трябвало да е и намаляването на риска от кражба. В миналия и в настоящия брой вече отбелязахме някои начини за това, но все пак ето още едно кратко обобщение.

Маскирайте лаптопа

Носенето на преносимия компютър в хубава, лъскава чанта или раница е безспорно удобно и приятно, но в същото време е и истински магнит за крадците, които винаги обикалят претъпкани обществени места като летища, гари и автогари. Носенето на лаптопа в по-непретенциозна и не биеща на очи чанта ще намали риска от нездраво внимание от страна на въпросните хора. Разбира се, добре е алтернативната чанта също да бъде достатъчно надеждна, т.е. по възможност влагоустойчива и с мека подплата.

Вземайте мерки против кражба

Със сигурност сте наясно, че използването на хубав лъскав лаптоп на обществени места като библиотеки, кафенета, гари и ресторанти си има някои рискове и би било нормално да се притеснявате от кражба. Е, едва ли ще можете да надхитрите опитен крадец, но за щастие има и някои мерки, които поне могат да ви помогнат да си върнете загубеното.

Предложения:

Има една техника, която може да служи както като възпираща мярка, така и като средство за намиране (или поне безпогрешно идентифициране) на изгубен или откраднат лаптоп. Става въпрос за инструменти от рода на Security Plate , който оставя перманентна „татуировка”, която маркира преносимия компютър като проследим и лесно откриваем в случай на кражба.

Друга оригинална мярка за сигурност е инсталирането на проследяващ софтуер от рода на W.I.M.P.В случай на кражба на мобилното устройство той тайно ще укаже местоположението си в специален контролен център, веднага щом крадецът или новия „собственик” се свърже с Интернет.

Седем златни правила за успешна защита на РС-то в Мрежата

Изображение

Червеи, троянци, адуер, спайуер, кийлогъри, вируси и прочее пренеприятна фауна непрекъснато дебне компютрите ни, заплашвайки със сериозни вреди информацията или даже самите РС системи или най-малкото с чувствително забавяне на работата на компютъра. Дотук вече описахме основните необходими мерки за защита, но ето и кратко резюме на „златните правила на сигурността”.

1. Ъпдейтвайте редовно операционната си система

Първата стъпка в превантивната защита на РС-то и ценната информация в него, е операционната система да се обновява редовно с най-новите пачове и security ъпдейти. Това е от критично значение, тъй като популярните операционни системи като Microsoft Windows непрекъснато са обект на нови и нови атаки, тъй че разработчиците постоянно пускат нови и нови защитни решения за откритите “дупки”.

2. Винаги използвайте (добър) антивирусен софтуер

Това е задължително, дори да се връзвате към мрежата сравнително рядко – все пак вируси могат да се пренасят и по-други начини. Избраната антивирусна програма трябва да може да сканира също електронната поще и файловете, сваляни от Интернет. Разбира се, важно е базите данни на защитния софтуер също да се актуализират редовно и възможно най-често, така че да е сигурно, че са заредени с най-новите „лекарства” против евентуални зарази.

3. Познавайте текущите процеси

Познанието за това какво точно върви на компютъра винаги дава по-голяма възможност да се открие процес, който представлява потенциална опасност. Най-лесният начин да стане това е посредством Windows Task Manager, извикван с вездесъщата клавишна комбинация CTRL+ALT+DEL. Дори списъка там да ви звучи като на китайски, можете лесно и безплатно да разберете за какво се отнася всеки процес на сайта http://www.processlibrary.com. Този сайт предлага и полезен (също безплатен) инструмент, наречен ProcessScanner, който ви казва какво точно върви на РС-то. Като алтернатива се предлага и безплатния плъгин ProcessQuicklink, който също дава подробна информация за текущите процеси само на един клик разстояние в Windows Task Manager.

4. Винаги използвайте защитни стени при работа с Интернет

Една добра firewall защита предотвратява голяма част от вероятностите от неоторизиран достъп и несанкционирано използване на компютъра ви от външни „източници” (хакери, спамери и пр.), като в същото време дава допълнителна защита срещу най-разпространените троянски коне и червеи. Макар сама по себе си защитната стена да не е достатъчна, тя е задължителен елемент от комбинацията с останалите мерки за сигурност.

5. Познавайте регистъра

Остатъчните файлове, неизползваните или неизтрити стари драйвери, повредените или лоши записи в регистъра на операционната система често са една от основните причини за нестабилностите или загубата на производителност в компютъра. Затова е добре той да се познава и да се държи чист – това ще ви даде шанс да откриете бързо евентуалните причини при проблем. По тази причина е препоръчително да се използва и добра специализирана програма от тип registry cleaner – такава, която ви позволява подробно сканиране на регистъра и поправяне на грешките. Възможността за бекъп на регистъра също трябва да е задължителен атрибут на тази програма.

6. Използвайте антишпионски софтуер

Времената, когато хакерите гледаха да повредят компютрите само в името на славата отминаха отдавна – сега целта е съвсем прагматична и се нарича печалба. Затова и повечето вредоносни програми днес са по-скоро „разузнавателни”, което пък прави задължително и използването на адекватни защитни средства под формата на т.нар. анти-спайуер. Много експерти препоръчват за по-сигурно да се използват дори две или три anti-spyware програми едновременно.

7. Винаги си правете редовни бекъпи – за в случай, че най-лошото все пак стане

Превенцияата винаги е по-добра от лечението, но каквото и да правим никога нямаме 100% гаранция срещу най-лошото. Затова силно препоръчително да се правят редовни резервни копия на ценните данни – да кажем, веднъж на седмица. Ако пък от това зависи работата ви, то може би по-добър вариант е това да се прави всеки ден.
Изображение
neymar
 
Мнения: 7
Регистриран на: Вто Ное 26, 2013 8:32 pm

Re: 20 прости начина за „кръгова отбрана” на РС-то в мрежата

Мнениеот neymar | Вто Ное 26, 2013 8:55 pm

Едно голямо браво на автора на темата. Безценни съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта